A apicultura é unha actividade ben estendida no país e forma parte da tradición desde tempos remotos, como podemos comprobar na cantidade de topónimos que fan referencia ao mel e ás abellas.
A seca, as xeadas ou os incendios son factores que provocan a diminución ou eliminación das colleitas, ao incidiren directamente nestes insectos. Mais, desde hai un tempo, as abellas teñen un novo e perigoso inimigo, unha especie invasora procedente do sueste de Asia: a avespa asiática. Esta é a denominación habitual na maioría das linguas europeas: asian predatory wasp, en inglés; frelon asiatique, en francés; en catalán vespa carnissera asiàtica; Asiatische Hornisse, en alemán, mentres que en italiano empregan como nomenclatura o nome científico Vespa velutina, á par de calabrone asiatico.
Algo semellante acontece no noso caso, atendendo aos datos de usos reais dispoñibles. Así mesmo, á par de “avespa asiática”, en certa documentación oficial compróbase a utilización da nomenclatura Vespa velutina, incluso a combinación “avespa Velutina”. É curioso este triunfo do emprego, tanto na escrita coma na oralidade, da denominación científica, onde vespa é ‘avespa’ e velutina ‘como o veludo’, en referencia á fisionomía do animal, porque o tórax desta voadora ten algo semellante a pelo. Con todo, a recomendación é empregar avespa asiática, como nome común, aínda que recordamos que non é incorrecto, botando man de erudición, usar a denominación científica Vespa velutina, sempre que se escriba en cursiva e coa letra inicial en maiúscula, xa que esa é a norma ortográfica xeral para este sistema de nomenclatura biolóxica.
A avespa asiática chegou a Europa, procedente do sueste asiático, nos albores do século XXI e a Galicia en 2013. Inda que non é moito máis perigosa ca as de aquí –agás no caso de teres alerxia ao veleno que inoculan–, é recomendable permanecer a certa distancia dos niños, xa que só atacan cando se ven ameazadas. Ao non ter depredadores, a súa proliferación é doada, afectando a biodiversidade e prexudicando a produción do mel e a da froita.