panga

O nome co que se popularizou entre nós e na maioría dos mercados europeos, panga, procede do xeito en que se lles chama a estes peixes na lingua vietnamita, xa que é precisamente en Vietnam, e en Tailandia, onde se atopan as maiores granxas para a súa cría. O nome científico da especie máis comercializada é Pangasius hypophthalmus, aínda que en realidade, dentro da familia pangasiidae se inclúen entre vinte e oito e trinta especies diferentes, dependendo da fonte que consultemos. Polas súas características físicas, o panga clasifícase na orde dos silúridos, que se distinguen, como se recolle no Dicionario, por teren “o corpo alongado e desprovisto de escamas, boca ancha rodeada de longas barbas e ollos pequenos”. Certamente, unha das cousas que máis chama a atención do panga son os seus bigotiños, que lembran aos característicos dos felinos. Esa é a razón de que tamén se lle chame peixe gato tailandés, a denominación alternativa que recolle o Dicionario de alimentación e restauración do TERMIGAL (p.182). No ámbito anglófono, documéntase striped catfish (literalmente ‘peixe gato con raias’) e tamén iridescent shark (‘quenlla irisada’), pois o panga presenta unha pronunciada aleta dorsal.

O panga é un peixe de auga doce, omnívoro e migratorio, que remonta os ríos para desovar durante a crecida das augas e volve seguindo a corrente cando baixan. Ten a carne branca e un tamaño considerable cando alcanza a madurez, podendo chegar a medir metro e medio e pesar corenta quilos.

O consumo de panga medrou asociado á crise, por ter un prezo moi accesible e render moito, xa que se vende en filetes limpos, sen espiña; un dos espazos onde máis se estendeu o seu consumo foi entre os comedores escolares, buscando abaratar os custos. Mais os nutricionistas aseguran que o panga non ofrece achegas importantes a nivel nutricional –case non ten omega-3–, e informes recente alertan sobre unha alta presenza de mercurio e outros tóxicos ambientais na súa carne, alén de que ser cuestionable tanto os modos de produción coma o pouco ecolóxico que resulta comer un peixe que hai que transportar 10.000 km. Estas críticas provocaron que algunhas grandes superficies suprimisen a súa distribución en varios países e moitos comedores escolares están a seguir a mesma senda.

Palabras traballadas

Todos os termos que traballamos, fóra das Palabras do día, ordenados alfabeticamente.

Ver

Palabras do día

Unha palabra cada día dos 365 do ano, ordenadas alfabeticamente ou por data.

Ir

Axúdasnos a mellorar? Pechar

A túa opinión impórtanos. Queremos saber como usas o Portal das Palabras, que che gusta máis e se botas algo en falta.

Enredarache moi pouco tempo!

Cubre a enquisa aquí