O millo que hoxe coñecemos foi deses produtos que nos chegaron de América, pero a palabra é nosa e, xa antes de que chegase de volta a carabela a Baiona, aquí cultivabamos millo.
Resulta que a planta traída do alén mar tivo unha difusión doada no Vello Continente e foi ganando terreo, en todos os sentidos, fronte ao millo que se coñecía aquí e mesmo lle usurpou o nome, de tal xeito que o que antes se coñecía como millo pasou a ter a especificación de miúdo. Así, na actualidade coñecémolo como millo miúdo ou paínzo. E o nome de millo, que procede do latín milium (derivado de mil, pola cantidade de grans que tiña a espiga) é o máis habitual para a especie americana, aínda que nalgunhas zonas coñécese como maínzo (palabra procedente do nome que lle daban á planta na illa de Haití, mahis).
Este novo cultivo provocou a modificación da rotación de cultivos e cambios e melloras no gando e ata na alimentación humana, e mesmo se sinala como a primeira causa da descompensación da poboación entre o interior e o litoral.
Tendo en conta a súa importancia, imos comentar sete alimentos que se obteñen a partir do millo. Algúns deles pode que xa non chegaramos a coñecelos, pero outros seguen sendo habituais.